OM MIG

PeterOmMig

Jag är 30 år gammal och är uppväxt i Holmedal som ligger cirka en mil utanför Årjäng. Jag är uppväxt med travet och jag har hållit på med hästar så länge jag kan minnas eftersom hästen och travet alltid funnits i min familj och släkt.
I yngre år var sport mitt största intresse och framförallt fotboll, men under högstadiet tog hästar och trav över mer och mer.
När det var dags för praktik valde jag att ha den hos Tom Horpestad och efter det har det bara varit hästar som gällt.
På gymnasiet valde jag att gå en utbildning som kunde ge mig ett “vanligt” jobb och därför läste jag VVS. Men efter examen började jag jobba hos Tom Horpestad och där har jag varit av och till på lov och somrar sedan jag var 15 år och heltidsanställd i drygt 3 år. De senaste åren har jag jobbat som CNC-operatör på en industri och haft travet som en hobby men det är travet och hästarna jag vill ägna min fulla tid till.
Förutom hästar och trav är jakt mitt stora intresse.
Att bli proffstränare har varit en dröm sen jag var liten. Det har alltid funnits med i tankarna och under de senaste åren har det växt fram mer och mer och 2013 tog jag steget och genomförde Svensk Travsports utbildningar Fördjupningskurs trav och Proffstränarkursen.
Jag startade upp min rörelse i dec 2013 och har som målsättning just nu att ha nog antal hästar i träning så att jag klarar att driva rörelsen själv. Själv klarar man sig dock aldrig och därför har jag människor i min närhet till hjälp.
Jag driver driver stallet ihop med min sambo Jenny Sjöqvist hon Har jobbat med häst i 10 år och är personlig assistent i grund och botten.
Min pappa Rutger Strömberg, före detta lärling (jobbade hos Ove R Andersson i många år) och b-tränare, hjälper till mycket samt resten av familjen och släkten på olika sätt.
Träningsfilosofi
Jag tror på att läsa av individen man har att träna och se vad den hästen trivs med och inte. Jag individannpassar träningen efter varje häst men tror i huvudsak på att fart dödar och kör hellre mer mängd istället för att öka farten.
Mina hästar går oftast snabbjobb var tredje/fjärde dag och någon motionstur, skrittur eller ridtur emellan. Jag kör jobben på rakbanan men blandar även in en del intervaller i backe för att få hästarna så starka som möjligt och för att de ska tåla att tävla.
Snabbjobb på rundbanan kör jag oftast om hästarna har varit ifrån ett tag eller haft en träningsperiod annars går de mest intervaller. Jag tror att farten kommer när de börjar gå lopp bara de är starka nog. Pulsmätare brukar jag i princip i alla jobb eftersom jag tycker det är ett bra hjälpmedel och man har på så vis bra koll på hur hästarna ligger i puls i intervallerna och efter.
I övrigt ser jag det som viktigt med mycket mat och god omvårdnad. Mina hästar äter grovfoder av mycket bra kvalitet från Toleruds foder och jag räknar själv foderstater på varje häst. Jag anpassar då mängden kraftfoder efter hur mycket grovfoder jag får i varje häst. Ju mer grovfoder en häst äter desto bättre.